Stup vertical

 

Prin modul lor de construcție aceștia valorifică felul de comportament al albinelor în condiții naturale și principiile ce stau la baza dezvoltării și activității productive a familiei de albine. Aceste principii sunt: dezvoltarea pe verticală a familiilor de albine, depozitarea rezervelor de hrană (miere și pastură) deasupra zonei de creștere a puietului, extinderea în sus a suprafeței de depunere a ouălor de către matcă.

Stupii verticali au ramele suprapuse în două sau mai multe rânduri, în interiorul aceleiași cutii sau în corpuri etajate, pot avea deschiderea deasupra sau lateral iar ramele din interior pot fi așezate în pat rece (perpendiculare pe peretele urdinișului) sau în pat cald (paralele cu peretele urdinișului).

Stupul vertical se compune in special din următoarele componente:

Fundul stupului care poate fi fund plin sau fund antivarroa in funcţie de construcţia lui, de asemenea acestea pot fi funduri fixe sau mobile. Fundul plin este format dintr-o tăblie de lemn care formează fundul propriu-zis şi laterale pentru a-i conferi rezistenta. Fundul antivarroa este foarte folosit in ultimii ani in urma reglementarilor introduse si datorita nevoii de a lupta mai eficient împotriva dăunătorilor familiei de albine. Fundul antivarroa este format dintr-o ramă de lemn solidă peste care se prinde o plasă metalică cu găurele, e de preferat ca plasa metalica sa acopere peste 90 % din suprafaţa fundului.

Fundul stupului este componenta cea mai predispusa la uzura astfel fundurile mobile sunt de preferat, putând fi înlocuite mai uşor şi curaţate la inceputul şi sfârşitul sezonului apicol.

Cuibul si magazia stupului au dimensiunea prezentata in tabelul de mai jos.

Podisorul stupului vertical poate fi plin sau cu sită pentru aerisire (ventilaţie) . Acesta este format dintr-o ramă de lemn peste care se prinde placaj sau sita metalică în funcţie de preferinţa apicultorului.

Podişorul hrănitor este o variantă des utilizată, având scop atât pentru acoperirea ramelor de cuib sau magazie cât şi utilizarea lui pentru completarea rezervei de hrană a familiei de albine de ori de câte ori este nevoie.

Capacul stupului are înalţimea de 90 mm, având dimensiunea interioară mai mare decât a stupului, format dintr-o ramă de lemn peste care se prinde un placaj de 10 mm grosime şi se acoperă cu tablă zincată, cu colţurile cositorite pentru a nu permite apei să se infiltreze.

sursa: Wikipedia