Cum să curățăm adecvat stupul!

În timpul iernii, mulți stupari lasă stupii în pace, cu excepția unei verificări rapide din când în când pentru a se asigura că albinele au suficientă hrană și că stupul este bine izolat. Dar primăvara este momentul când se poate face o curățare profundă și o reorganizare a stupului pentru a pregăti albinele pentru sezonul de creștere și producție.
Iată câțiva pași importanți pe care ar trebui să îi urmați atunci când curățați stupii în primăvară:

Verificați starea stupilor: În primul rând, verificați starea stupilor și a ramelor. Dacă vedeți alte materiale străine în stup, îndepărtați-le. Înlocuiți toate ramele deteriorate sau rupte, astfel încât albinele să aibă un mediu curat și sănătos.

Curățarea stupilor: Scoateți toate rămășițele de pe pereții și părțile inferioare ale stupului, astfel încât albinele să aibă un mediu curat și sănătos în care să trăiască. Asigurați-vă că ați îndepărtat toate resturile de miere cristalizată și ceară, precum și resturile de propolis, care pot aduna bacterii și mucegaiuri.

Schimbați fundul stupului: Înlocuiți fundul stupului cu unul nou, dacă este necesar. Fundul poate fi deteriorat sau poate fi acumulat murdărie sau resturi, ceea ce poate afecta sănătatea albinelor.

Asigurați-vă că există suficientă ventilație: Verificați dacă există suficientă ventilație în stup. Dacă nu există suficientă ventilație, adăugați mai multe deschideri sau găuri în partea superioară a stupului pentru a asigura o circulație adecvată a aerului.

Tratați cu substanțe de igienizare: După ce ați curățat stupul, puteți trata cu substanțe de igienizare pentru a vă asigura că ați eliminat orice urmă de bacterii sau mucegai care ar putea fi dăunătoare albinelor.