Cum să poziționați corect stupii!

Poziționarea corectă a stupilor este esențială pentru sănătatea și productivitatea albinelor. Alegerea noastră va afecta foarte mult sănătatea și nivelul de productivitate al coloniilor de albine .
Există o serie de factori de luat în considerare atunci când alegeți un loc pentru stupină, inclusiv:

Aproape de sursele de hrană. Albinele au nevoie de flori pentru a colecta nectar și polen. Alegeți un loc în apropierea de câmpuri, grădini sau alte zone cu plante înflorite.
Soarele și umbrirea. Albinele au nevoie de soare pentru a-și regla temperatura corpului. Cu toate acestea, prea mult soare poate fi dăunător, așa că asigurați-vă că stupii au acces la umbră în timpul zilei.
Protecție împotriva vântului. Vântul puternic poate deteriora stupii și pot răni albinele. Alegeți un loc ferit de vânt.
Protecție împotriva animalelor. Albinele sunt o sursă de hrană pentru o serie de animale, inclusiv urși, vulpi, șobolani și păsări. Asigurați-vă că stupii sunt protejați de aceste animale.
Acces ușor. Veți avea nevoie să accesați stupii în mod regulat pentru a-i inspecta și a le oferi hrană și apă. Alegeți un loc care este ușor accesibil cu mașina sau cu vehiculul personal.

Iată câteva sfaturi specifice pentru amplasarea stupilor:

  • Orientați stupii cu urdinișurile spre sud sau sud-est. Acest lucru va permite albinelor să iasă mai devreme dimineața și să se întoarcă mai devreme seara, evitând vremea rece și umedă.
  • Așezați stupii la o distanță de 2-3 metri unul de celălalt. Acest lucru va ajuta la prevenirea răspândirii bolilor și a paraziților.
  • Alegeți un loc cu sol uscat. Albinele au nevoie de apă pentru a supraviețui, dar excesul de apă poate provoca probleme.
  • Asigurați-vă că stupii sunt la cel puțin 100 de metri de drumuri, căi ferate și alte zone cu trafic intens.

Cu o planificare atentă, puteți crea un loc ideal pentru stupii dvs., care va ajuta albinele să prospere.