Extinderea spațiului pentru stupi

Extinderea spațiului pentru stupi înseamnă oferirea coloniilor de albine de mai mult spațiu pentru a se dezvolta în cadrul stupului. Acest lucru poate fi necesar în special în timpul sezonului de vară când activitatea albinelor este intensă și populația coloniilor crește rapid. Extinderea spațiului ajută la prevenirea aglomerării stupului, la menținerea unui mediu confortabil și la încurajarea albinelor să colecteze mai mult nectar și polen.

Iată câteva modalități comune prin care puteți extinde spațiul pentru coloniile de albine:

Adăugarea de rame suplimentare: Dacă observați că ramele din stup sunt aproape complet populate cu faguri și albine, puteți adăuga rame noi. Acest lucru oferă albinelor mai multe celule în care pot depozita nectarul și polenul, contribuind la dezvoltarea coloniei.

Suprapaturi sau corpuri de stup: Dacă ramele de la corpul principal al stupului sunt ocupate, puteți adăuga suprapaturi sau corpuri de stup suplimentare. Acestea sunt adăugate deasupra corpului principal și oferă albinelor spațiu suplimentar pentru a depozita mierea, polenul și pentru a-și construi fagurii.

Dezmembrarea stupului: Dacă o colonie este foarte puternică și se pregătește să roiască, puteți lua în considerare dezmembrarea coloniei prin crearea unui nou stup sau împărțind-o în două sau mai multe colonii separate. Aceasta ajută la menținerea controlului asupra populației și a dezvoltării coloniilor.

Adăugarea de faguri goi: În unele cazuri, puteți adăuga rame sau faguri goi pentru a oferi albinelor spațiu suplimentar pe care să îl construiască. Aceasta poate fi o modalitate eficientă de a preveni roirea.

Oferta de spațiu în partea superioară a stupului: Dacă vă așteptați la o perioadă de intensă producție de miere, puteți adăuga spațiu suplimentar în partea superioară a stupului pentru a încuraja albinele să stocheze mierea.

Este important să urmăriți activitatea coloniilor de albine și să adaptați extinderea spațiului în funcție de nevoile lor. O colonie puternică și în dezvoltare ar putea necesita mai mult spațiu, în timp ce coloniile mai mici ar putea beneficia de o extindere mai moderată. Monitorizați mereu starea stupilor și consultați surse apicole sau apicultori cu experiență pentru a lua deciziile corecte în ceea ce privește extinderea spațiului pentru coloniile dumneavoastră.