
Cum crestem rezistenta stupului
Acesta este puncul forte ce stimuleaza utilizarea technologiei de imbinare in dinti in productia stupilor pentru albine. Materia prima utilizata in productia stupilor pentru albine imbinati in dinti este 100 % cherestea uscata corespunzator.
Lamelele obtinute prin imbinarea elementelor, au o expunere redusa la fisuri, incomparabil mai mica decat imbinarea clasica. In comparatie cu tehnologia clasica unde lamelele continue sunt lipite cant pe cant / nut-feder/ falt ale fasiilor lungi de cherestea, care atunci cand sunt expuse numeroaselor socuri mecanice (incarcare, descarcare, inghet, dilatatie, diferenta de temperatura intre interiorul stupului si exteriorul lui, si chiar diferenta intre o parte a stupului si cealalta (in timpul iernii unde e format ghemul de iernare) ce fisureaza fibra, pot transmite aceasta fisura pe toata lungimea panoului (fata sau laterala a corpului, ce va duce la ruperea ei), insa lamelele obtinute prin tehnologia imbinarii in dinti evita acest lucru datorita intreruperi fibrelor pe lungimea lamelei ! Deci daca apare o fisura ea nu va distruge complet o fata a stupului.
Stabilitate si elasticitate crescute, fara furisag, fara burete, fara “mici reparatii” noaptea cand incarcam sau descarcam stupii in pastoral
Rezistenta, rezilienta nu este singura calitate! Prin intreruperea si intercalarea fibrelor, se elimina tensiunile aparute in fibra lemnului, tensiuni care altfel duc la rasuciri sau deformari: magazii care nu mai culca bine pe corpuri, sau spatii aparute intre fund si corp pe unde apare furtisagul care poate duce la pierderi dezastruoase !!!
Prin intercalarea directiei fibrelor lemnoase se creeaza elasticitate, un factor important in cresterea stabilitatii dar si a rezistentei.
Elasticitatea panourilor din care sunt executate corpurile stupului fabricat de noi este extrem de importanta pentru rezistenta sporita in timp, intrucat, datorita umiditatii din atmosfera, lemnul va avea tendinta sa se tensioneze si astfel pot aparea fisuri. Nu uitati stupii sunt solicitati extrem de tare atat mecanic cat si termic.
O alta componenta foarte importanta este adezivul folosit la imbinarea elementelor si lamelelor. Piata de adezivi este adesea invadata de produse economice care influenteaza negativ calitatea pe termen lung. Noi utilizam doar adeziv D4 Wuerth, care ofera 100 % incredere ca lipirea este bine facuta si elastica.
Concluzia o lasam in seama dvs,
Echipa stupvertical.ro

Stup perfect nu exista, precum nu exista nici apicultor perfect. In schimb, putem considera albinele ca fiind perfecte, deoarece acestea si-au dovedit viabilitatea timp de 80 de milioane de ani.
Fiecare apicultor are nemultumiri legate de lazile lui de albine. Dar care sunt problemele tipice?
Sa incepem cu alegerea materialelor…
Albinele sunt capabile sa se acomodeze si sa se simta bine chiar si in copaci, bidoane, poduri, buturugi, scorburi. Apicultorii au si ei viziunea lor asupra stupilor: sa fie rezistenti, sa nu putrezeasca, sa izoleze bine termic, dar in acelasi timp sa se evite formarea condensului. In ultimii ani se experimenteaza folosirea a diferitelor materiale in confectionarea de lazi pentru albine, cum ar fi plasticul sau poliuretanul. Totusi cel mai utilizat material ramane lemnul, stupii din lemn sunt cele mai raspandite in intreaga lume, acestea avand cele mai multe avantaje.
Cea mai mare greseala la confectionarea acestor lazi este in general faptul ca, cu un an in urma lemnul a fost inca in padure si cantau pasari pe crengile lui. Din acest motiv apar problemele la imbinari, lemnul lucreaza, apar contractii, dilatari, componentele lazii de albine nu vor mai fi in vinclu. Toate acestea ingreuneaza cu mult munca apicultorului. Ganditi-va putin cat de stresant este cand rama intra greu, sau se creeaza spatiu intre corpuri sau chiar la imbinari, sau cand din cauza unor dimensiuni gresite rama atinge fundul stupului si multe alte probleme pe care cu siguranta le-ati intalnit de nenumarate ori daca ati lucrat cu lazi facute in graba si cu nepasare. Asadar este foarte important ca scandura sa fie uscata bine, preferabil artificial.
Multi apicultori afirma ca un stup este deja bun, daca rezista 2-3 ani. Dar ce facem apoi? Pierdem timp si efort si ne chinuim inca un an – doi cu ele reparandu-le in continu, sau le aruncam pur si simplu si investim din nou in lazi noi? Nu ar fi mai util sa putem folosi un stup timp de 10-15 ani? Cu siguranta vi se pare mai convenabil. Rezistenta si viata lunga a lazilor de albine se asigura de catre fabricant. Acesta fiind un tamplar cu multa experienta, care cunoaste foarte bine proprietatile lemnului va sti sa aleaga materiale de calitate, incepand cu scandura pana la ultimul surub.
Insa nu doar materialele asigura durabilitatea si utilitatea unui stup. La fe de mult conteaza si modalitatea de executie a lazilor. Aici intervine din nou priceperea tamplarului, care va respecta cu precizie toate dimensiunile, astfel asigurand calitatea inalta a produsului finit.
Va invitam acum sa descoperiti alegerile noastre in ceea ce priveste materialele.
Holzsuruburi – utilizam holzsurubui cu filet partial, zincate. Acest tip de holzsuruburi ofera un montaj solid fata de holzsuruburile negre (cele pentru rigips). Deoarece holzsuruburile au filetul partial in momentul insurubarii panourile care formeaza corpurile se strang suficinet de tare pentru a asigura o lipire solida. Holzsuruburile le folosim pentru montajul corpurilor de stupi si pentru fundurile pline.
Capsele – sunt folosite pentru montajul capacului podisorului si a fundului antivarroa.
Adeziv –utilizam adeziv D4 bicomponent, rexistent la umezeala, contractii si deformari. Adezivul este de porductie germana, marca Wurth. Acesta asigura o rezistenta sporita a imbinarilor.
Corpurile stupului fie ca e vorba de cuib sau magazii sunt executate din panou lamelar cu lamela discontinua care asigura o rezistenta sporita la deformarile si fortele la care e supus stupul. Nodurile cazatoare sunt eliminate inca din mometul realizarii prefaricatelor eliminand neplacerile in timpul utilizarii stupilor de catre apicultori, in special al apicultorilor care practica pastoralul.
Rezistenta in timp a corpurilor de stupi executati din panouri unde tensiunile din lemn sunt eliminate deoarece lamele de lemn au latimi mai mici de 10 cm, nu au nodrui cazatoare si sunt fara ” inima” este net superioara cu cea a stupilor care au peretii executati din doua scanduri de 17-18 cm lipite in nut si feder (lamba si uluc).
Adezivul utilizat pentru lipirea lamelelor de lemn este mai rezistent si mai elastic decat rasina care lipeste fibrele lemnoase. Niciodata un panou nu se rupe la lipitura.
De ce avem incredere sa oferim garantie de 24 de luni pentru toate produsele noastre?
Trebuie spus de la bun inceput ca stupii de albine fabricati de Fabrica de stupi Oradea incorporeaza foarte multa tehnologie si foarte multa manopera.
Intregul proces tehnologic de la achizitia materiei prime pana la ambalarea pe paleti sau colete este atent supravegheata.
Tehnologia de fabricare a componentelor stupului este identica cu cea utilizata la fabricarea ferestrelor termopan din lemn.
Tehnologia lemnului stratificat ajuta la crearea unui material cu o durabilitate mai mare in timp. Durata de viata creste exponential prin faptul ca elementele stupului sunt formate din mai multe lamele de lemn ceea ce ajuta la anularea tensiunilor care apar datorita caldurii si soarelui din timpul zilei, a umiditatii si frigului din timpul noptii, a fenomenului de inghet iarna, a diferentelor de temperatura din interiorul stupului si exteriorul lui. Totodata lemnul stratificat capata si rezistenta crescuta la actiuni mecanice, stupii de albine produsi de Fabrica de stupi Oradea se comporta impecabil la transportul in pastoral.
Stupii de albine produsi de Fabrica de stupi Oradea, au o garantie de 24 luni, insa ei arata ca noi si dupa 5 ani de utilizare deoarce lemnul stratificat utilizat la producerea lor se obtine prin taierea radiala a bustenilor, din scandurile astfel obtinute urmeaza eliminarea nodurilor cazatoare, bucatile rezultate trebuiesc apoi imbinate in dinti formand lamele lungi, iar lamelele rezultate sunt lipite si presate (avand grija la alternarea sensului fibrei de lemn) pentru a forma materialul brut. Adeziul utilizat este aracet tip D4, acesta este mai rezistnet si mai flexibil decat rasina din lemn, adica la orice solicitare mecanica (fie datorita transportului, fenomenului de dilatare contractare) lemnul nu va ceda in locul unde este lipit.
Protectia la intemperii este asigurata prin aplicarea de vopsea email pe baza de apa, care are si componente care filtreaza razele ultraviolete care sunt foarte daunatoare lemnului.
Prin intermediul magazinului apicol online www.stupvertical.ro puteti achizitiona stupi pentru albine de calitate deosebita.
Garantia este de 24 luni pentru toate produsele.