Pregătește-te de luna mai!

Pregătește-te de luna mai! Asigură spațiului pentru ouat în stupi familiilor de albine
În luna mai, dimensiunile cuibului familiilor de albine trebuie să corespundă cu puterea lor și cu cantitatea de puiet. Când toate ramele într-un stup, în afară de cele de la margine, vor fi ocupate în întregime de puiet, stupul trebuie reorganizat. Dacă se întârzie cu această reorganizare apare pericolul ca familia să intre în frigurile roitului.

Această reorganizare se face în funcție de tipul de stup utilizat de exemplu vertical, implicând proceduri specifice.
În principal, crearea spațiului pentru ouat se poate obține prin introducerea de rame goale cu faguri construiți, dar nu prea vechi realizând astfel „lărgirea cuibului – LC”, când acestea sunt introduse între ultima ramă cu puiet sau „spargerea cuibului – SC”, când acestea sunt introduse în mijlocul cuibului, între ramele cu puiet.

În mod obisnuit, pentru extinderea cuibului, se vor introduce rame cu faguri construiți, în care s-au născut generații de puiet care ar fi de dorit să nu fie prea vechi și dacă ramele introduse conțin câte o fâșie de miere căpăcită în partea de sus cu atât mai bine, acestea se descăpăcesc stimulănd astfel dezvoltarea.

De asemenea, în perioadele de cules de întreținere, în familiile foarte bune – care au populații numeroase de albine cu un tranzit mare la urdinișuri – se pot introduce și rame cu faguri artificiali care în aceste condiții vor fi luate rapid în creștere și însămânțate cu ouă.