Pe vremea blândă parcă de de primăvară, albinele au apărut la zbor deja în primele zile ale lunii ianuarie, ceea ce nu înseamnă prea mult bine pe termen lung. Vremea foarte blândă poate fi stresantă nu doar pentru plante, ci și din punctul de vedere al albinelor. În cazul albinelor, putem vorbi despre zborul din stup peste 8 grade – așa că nu este prea surprinzător că am putut întâlni albine în mai multe locuri în vremea calda care a durat zile întregi, chiar și 14-18 grade.
Acest lucru are un avantaj important din punctul de vedere al albinelor și anume că își pot elibera excrementele. Pe vreme rece, se hrănesc cu miere din stup, care conține deșeuri, dar în mod ideal o pot reține timp de 180 de zile. Albinele nu fac mizerie înăuntru, au o societate ordonată, igienică. În astfel de cazuri, însă, profită de vremea caldă și își fac treaba afară (zbor de curățire). „Un apicultor bun lasă în stup hrana (miere de calitate) pentru familii, ceea ce asigură o iernare reușită. Principala problemă a zborului înainte de iarnă este că albinele îmbătrânesc mai repede pentru ca incep să înmulțească mai devreme, ceea ce înseamnă că familiile sunt atacate de acarieni mai devreme. Protecția împotriva acarienilor este o povară financiară și fizică serioasă pentru apicultori”
Dacă nu ar există o perioadă caldă pe vremea rece (fără puiet) timp de 60 de zile, acarienii ar deveni infertili în proporție de 80% și nu s-ar putea reproduce. De aceea, vremea mai blândă decât media anuală este o problemă uriașă.